معرفی سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت

پس از انقلاب صنعتی، کارفرمایان با این تصور که اولویت اول آن‌ها باید تولید باشد. شروع به استفاده از نیروی‌کار، بدون توجه به مسائل ایمنی و بهداشتی نمودند که به مرور زمان جهان شاهد حوادث شغلی فراوان و خسارات بسیار زیاد به سرمایه‌های انسانی و تجهیزات بود. پس از آن گروهی از مدیران، تئوری‌های مدیریتی ارائه نمودند که در آن توجه به سلامت، بهداشت و ایمنی نیروی‌کار اجتناب‌ناپذیر بود و همچنین سازمان‌های مردم نهاد و اتحادیه‌ها مستندات و قوانینی مبنی بر رعایت اصول ایمنی تدوین نمودند که در سال‌های بعد تبدیل به استاندارد‌های ایمنی و بهداشت شغلی و قوانین‌کار کشورهای مختلف گردید.توصیه‌نامه‌ها، الزامات و قوانین در زمینه ایمنی و بهداشت شغلی در تمام کشورها دارای اصول اولیه ثابتی می‌باشد که بر مبنای این اصول اولیه توصیه‌نامه OHSAS 18001 برای اولین‌بار در سال 1999 در کمیته‌ای تحت نظارت BSI (انستیتو استاندارد بریتانیا) تدوین و منتشر شد. این سند در سازمان‌های پیشرو مورد اقبال قرار گرفت.شرکت گسترش آهن‌راه (گار) از زمان تاسیس به موارد ایمنی و بهداشت کارکنان توجه ویژه داشته و با بکارگیری نیروهای متخصص HSE چشم‌انداز و اهداف ایمنی، بهداشت و زیست‌محیطی را دنبال و پیاده‌سازی نموده است. درسال 1393 شرکت در راستای استراتژی افزایش ضریب ایمنی و بهداشت شغلی کارکنان و همچنین رعایت دقیق‌تر اصول زیست‌‍محیطی در راستای کمک به توسعه پایدار کشور، اقدام به استقرار سیستم مدیریت یکپارچه IMS نموده که OHSAS 18001 و ISO 14001 بخش مهمی از این سیستم مدیریت را شامل شده است.با ادامه روند توسعه و تعالی شرکت گار، در سال 1397 همزمان با انتشار اولین نسخه ‌ISO 45001:2018، مدیریت ارشد شرکت ارتقاء سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی و استقرار این استاندارد را در دستور‌کار سازمان قرار داده، که شرکت گسترش آهن‌راه با برنامه‌ریزی و انجام اقدامات مرتبط موفق به کسب استاندارد مذکور گردیده است. استاندارد ISO45001:2018 استاندارد سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی می‌باشد که برای اولین بار به صورت استاندارد بین المللی‌(ISO) برپایه و اسلوب ISO 9001:2015 تدوین و منتشر شده است.در ادامه بخشی از فعالیت‌های مهم شرکت و دپارتمان تخصصی HSE در حوزه استقرار سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت شغلی و محیط‌زیست ذکر می‌گردد:

1. تدوین خط‌مشی ایمنی و بهداشت شغلی
2. تهیه اهداف سالانه و استراتژی‌های مرتبط ایمنی، بهداشت و محیط‌زیست و پایش آنها
3. تهیه HSE-PLAN مختص تمامی عملیات/‌پروژه‌های سازمان
4. گزینش و جذب برترین کارشناسان HSE جهت پیشبرد اهداف و استراتژی‌های سازمان در تمامی عملیات و پروژه‌ها
5. تهیه و تدوین روش‌های اجرایی و دستورالعمل‌های ایمنی و بهداشتی با توجه به فعالیت‌های شرکت
6. تهیه و تدوین دستورالعمل‌های مدیریت پسماند و حفاظت از محیط‌زیست
7. انجام ارزیابی ریسک‌های ایمنی از طریق متد FMEA و بهداشتی از طریق روش‌های مورد تایید وزارت بهداشت مانند روش نیمه کمی مواد شیمیایی، ارزیابی پوسچر به روش های مختلف و …
8. انجام ارزیابی جنبه‌های زیست‌محیطی
9. بررسی، مطالعه و پژوهش در مورد حوادث و شبه¬حوادث در قالب تجزیه و تحلیل حوادث سازمان از روش TRIPODE BETA
10. انجام و پایش وضعیت سلامت نیروهای کار بوسیله انجام معاینات بدو استخدام و ادواری طب‌کار
11. سنجش عوامل زیان‌آور محیط‌کار و انجام اقدام اصلاحی/کنترلی در راستای بهینه‌سازی عوامل زیان‌آور محیط‌کار
12. تهیه و انتشار مقاله مرتبط با حوزه HSE در راستای انتقال دانش و انجام وظایف مرتبط با مسئولیت اجتماعی سازمان
13. انجام نوآوری و استفاده از جدید‌ترین وسایل و تجهیزات حفاظت فردی در فعالیت‌های کار در ارتفاع (فعالیت زوال ریزی در عملیات نگهداری و تعمیرات ابنیه فنی راه آهن)
14. بررسی و پیاده‏‌سازی دستورالعمل‏های مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت مرتبط با مقابله و پیشگیری از انتشار ویروس کرونا
15. برنامه‌ریزی و انجام آموزش‏های تخصصی HSE برای تمامی سطوح سازمان در راستای کمک به ارتقاء فرهنگ ایمنی کشور
16. پایش و رصد تغییرات قوانین و مقررات در حوزه ایمنی و بهداشت‌کار و تطبیق عملکرد سازمان با این تغییرات
17. طرح‌ریزی و اجرای مانور‌های ایمنی، بهداشت و زیست‌محیطی
18. سنجش و ارزشیابی شاخص‌های بین المللی HSE در ارائه خدمات سازمان و تلاش در راستای دستیابی به حد استاندارد
19. برگزاری جلسات روتین و نظام‌مند کمیته حفاظت فنی و بهداشت‌کار در راستای کنترل ریسک‌های HSE در عملیات‌/ پروژه‌ها
20. تهیه و به روزرسانی دفترچه اطلاعات ایمنی مواد شیمیایی (SDS)